Te trzy cechy bardzo trafnie opisują nam Kaszę Jęczmienną a właściwie jej działanie na nasz organizm. Kasza Jęczmienna w naszym kraju postrzegana jest niestety jako głównie pasza dla zwierząt i surowiec do produkcji piwa. Jej walory smakowe i odżywcze zna niewielu z nas, a szkoda bardzo bo..... Kasza to doskonałe źródło błonnika. Jak wiadomo w skutecznym i zdrowym procesie odchudzania dobry błonnik jest na wagę złota. Kasza po spożyciu wchłania w naszym żołądku wodę co powoduje długie uczucie sytości. Kasza jęczmienna zawiera także fito związki, takie jak sterole i tokotrienosterole, które obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Z kolei przeciwutleniacze (kwas felurowy, proantocyjanidyny i katechiny), mają właściwości przeciwalergiczne, przeciwwirusowe, antybakteryjne, spowalniające procesy starzenia. Działają także przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie. Wzmacniają mięśnie i naczynia krwionośne, chroniąc przy tym miąższ wątroby, nerki i serce. Aż dziw bierze że ten rodzaj pokarmu znany już przez starożytnych Słowian został przez nas tak bardzo zapomniany. My ze swojej strony chcemy kaszę przypomnieć i lansować. Jest ona wspaniałym dodatkiem do potraw mięsnych jak i podstawa dania głównego.
Ciasteczka (pliki cookies), których używamy na stronie pomagają nam dostosować serwis do indywidualnych potrzeb użytkownika.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.
Więcej informacji o Polityce Cookies