Cebulę obrać, nakroić na krzyż i wbić w nią goździki.
Kiełbasę nakłuć widelcem i razem z cebulą i przyprawami gotować w 3 szklankach posolonej wody ok. 40 minut.
Ostudzić kiełbasę w wywarze, następnie wyjąć i pokroić na porcje.
Umyte rodzynki moczyć w winie ok. 20 min. Z mąki i masła sporządzić zasmażkę łącząc ½ szklanki wywaru z 1 ½ szklanki wody, aby powstał gładki sos. Dodać rodzynki i gotować mieszając na małym ogniu ok.10 min
Z cukru zrobić karmel, uważając aby się nie przypalił i dodać do sosu.
Przyprawić całość sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Następnie zagotować i włożyć przygotowaną wcześniej kiełbasę.
Kiełbasę podawać polaną sosem z ziemniakami oraz surówką.
Ciasteczka (pliki cookies), których używamy na stronie pomagają nam dostosować serwis do indywidualnych potrzeb użytkownika.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.
Więcej informacji o Polityce Cookies