Dania główne

aaa

dekoracja textBreak
parzenica

Kiełbasa w sosie karmelowym

sztucce 4
zegar ponad 2 godziny
czapka Trudne
Biała kiełbasa duszona z cebulką. Polana sosem o lekko słodkawym smaku karmelu i rodzynkami w białym winie. Podawana z ziemniakami i surówką.

Składniki

  • 70 dag białej kiełbasy Szubryt
  • 1 cebula (10 dag)
  • 1 liść laurowy
  • 10 ziaren pieprzu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • sól, pieprz
  • 1 ½ łyżki masła
  • 1 ½ łyżki mąki pszennej
  • 1 ½ łyżki cukru
  • 1 ½ łyżki soku z cytryny 
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina

 

Sposób przygotowania

  1. Cebulę obrać, nakroić na krzyż i wbić w nią goździki.
  2. Kiełbasę nakłuć widelcem i razem z cebulą i przyprawami gotować w 3 szklankach posolonej wody ok. 40 minut.
  3. Ostudzić kiełbasę w wywarze, następnie wyjąć i pokroić na porcje.
  4. Umyte rodzynki moczyć w winie ok. 20 min. Z mąki i masła sporządzić zasmażkę łącząc ½ szklanki wywaru z 1 ½ szklanki wody, aby powstał gładki sos. Dodać rodzynki i gotować mieszając na małym ogniu ok.10 min
  5. Z cukru zrobić karmel, uważając aby się nie przypalił i dodać do sosu.
  6. Przyprawić całość sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Następnie zagotować i włożyć przygotowaną wcześniej kiełbasę.
  7. Kiełbasę podawać polaną sosem z ziemniakami oraz surówką.