Dania główne

aaa

dekoracja textBreak
parzenica

Pierożki z dynią i gotowanym baleronem

sztucce 4
zegar 2 godziny
czapka Trudne
Pierogi to zawsze dobry pomysł na obiad gdy chcesz zjeść coś pysznego i nieskomplikowanego. Dynia i pieczony baleron to idealne połączenie smaków na oryginalny farsz dobrze znanych i uwielbianych pierogów.

Składniki

  • 500 g baleronu gotowanego Szubryt
  • 1 kg mąki pszennej
  • szklanka ciepłej przegotowanej wody
  • jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka soli
  • duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 700 g dyni
  • 4 ząbki czosnku
  • płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1/3 szklanki wywaru warzywnego lub wody
  • 2 łyżki sezamu
  • mięta
  • 3 łyżki oliwy
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Zagnieć ciasto z przesianej mąki, wody, oliwy, soli i jajka. Gotowe ciasto przełóż do miski, przykryj i odstaw na czas przygotowywania farszu.
  2. Upraż sezam na suchej patelni, mieszając od czasu do czasu aby się nie przypalił.
  3. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj baleron i smaż około 5 minut do uzyskania złotego koloru. Dodaj cebulę i dynię i smaż przez 5 minut. Kolejno dodaj czosnek i ostra paprykę w proszku i kontynuuj smażenie około 2 minuty.
  4. Podlej całość wywarem lub wodą i gotuj do momentu odparowania płynu.
  5. Dopraw solą, dodaj sezam i mięte i dokładnie wymieszaj.
  6. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm. Wytnij z ciasta krążki i układaj na nich łyżeczkę gotowego farszu. Dokładnie sklej rogi pierożków.
  7. Gotuj w lekko osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia.
  8. Podawaj skropione oliwą z posiekaną miętą.