Pierogi to zawsze dobry pomysł na obiad gdy chcesz zjeść coś pysznego i nieskomplikowanego. Dynia i pieczony baleron to idealne połączenie smaków na oryginalny farsz dobrze znanych i uwielbianych pierogów.
Zagnieć ciasto z przesianej mąki, wody, oliwy, soli i jajka. Gotowe ciasto przełóż do miski, przykryj i odstaw na czas przygotowywania farszu.
Upraż sezam na suchej patelni, mieszając od czasu do czasu aby się nie przypalił.
W głębokiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj baleron i smaż około 5 minut do uzyskania złotego koloru. Dodaj cebulę i dynię i smaż przez 5 minut. Kolejno dodaj czosnek i ostra paprykę w proszku i kontynuuj smażenie około 2 minuty.
Podlej całość wywarem lub wodą i gotuj do momentu odparowania płynu.
Dopraw solą, dodaj sezam i mięte i dokładnie wymieszaj.
Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm. Wytnij z ciasta krążki i układaj na nich łyżeczkę gotowego farszu. Dokładnie sklej rogi pierożków.
Gotuj w lekko osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia.
Ciasteczka (pliki cookies), których używamy na stronie pomagają nam dostosować serwis do indywidualnych potrzeb użytkownika.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.
Więcej informacji o Polityce Cookies