Dania główne

aaa

dekoracja textBreak
parzenica

Placek z boczkiem i cebulą

sztucce 6
zegar 1 godzina
czapka Łatwe
Pyszna i wyjątkowa w smaku tarta z aromatycznym farszem z boczku, cebuli i żółtego sera. Przyprawiona gałką muszkatołową. Doskonała zarówno na ciepło jak i zimno.

Składniki

  • 10 dag boczku sadeckiego tradycyjnego Szubryt 
  • 2 cebule 
  • 1,5 pęczka szczypiorku 
  • 25 dag tartego sera żółtego 
  • szklanka śmietany 18-proc.
  • 3 jajka 
  • 2 łyżki masła 
  • gałka muszkatołowa 
  • sól   
  • pieprz
  • 30 dag mąki 
  • 20 dag masła 
  • sól 

Sposób przygotowania

  1. Przesianą mąkę posiekaj z masłem i solą. Cały czas siekając, wlej 4 łyżki zimnej wody, zagnieć ciasto. Zawiń w folię i odstaw na 10 min do lodówki. 
  2. Na maśle zeszklij cebulę, ostudź. W misce ubij jajka ze śmietaną, dodaj ser, cebulę, szczypiorek, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 
  3. Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy, dociśnij. Nałóż farsz. Na wierzchu ułóż boczek pokrojony na mniejsze kawałki. Piecz 45 minut w temp. 180 stopni