Dania jednogarnkowe

aaa

dekoracja textBreak
parzenica

Garnek alzacki po sądecku

sztucce 4
zegar ponad 2 godziny
czapka Trudne
Aromatyczna potrawa z ziemniaków i mięsa zamarynowanego z warzywami w białym winie, tymianku, liściach laurowych i goździkach. Idealna na rodzinne obiady

Składniki

  • 750 g wołowiny bez kości
  • 750 g kiełbasy z jagnięciną po góralsku Szubryt
  • 750 g wieprzowiny bez kości (łopatka, od szynki)
  • 2,5 kg ziemniaków
  • sól, pieprz
  • marynata: 1 l wina riesling
  • 3 cebule
  • 1 marchewka
  • 4 duże pory (białe części)
  • 1 nieduży seler
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 goździki
  • 6 ziaren pieprzu
  • liść laurowy, tymianek
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Przyrządź marynatę. Wszystkie jarzyny pokroić i włożyć do garnka, dodać przyprawy, a na wierzchu ułożyć mięso. Wszystko zalać winem, przykryć i zostawić w lodówce na 12 godzin.
  2. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki.
  3. Połowę ziemniaków ułożyć na dnie dużego, żaroodpornego naczynia. Następnie ułożyć wcześniej zamarynowane mięso, oprószyć solą i pieprzem, a na koniec dodać kiełbasę pokrojona w grube plastry. Wszystko przykryć druga połową ziemniaków i jeszcze raz oprószyć solą i pieprzem.
  4. Całość zalać do 4/5 wysokości marynatą z jarzynami i przyprawami (wyjmując ząbki czosnku i goździki). Zagotować, a następnie przykryć ciastem z wody i mąki lub zwilżonym miąższem chleba. Piec w piekarniku 3 godziny.
  5. Przed podaniem mięso wyjąć i pokroić w poprzek włókien. Ponownie ułożyć na ziemniakach i podawać w naczyniu, w którym potrawa była pieczona.