Aromatyczna potrawa z ziemniaków i mięsa zamarynowanego z warzywami w białym winie, tymianku, liściach laurowych i goździkach. Idealna na rodzinne obiady
Przyrządź marynatę. Wszystkie jarzyny pokroić i włożyć do garnka, dodać przyprawy, a na wierzchu ułożyć mięso. Wszystko zalać winem, przykryć i zostawić w lodówce na 12 godzin.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki.
Połowę ziemniaków ułożyć na dnie dużego, żaroodpornego naczynia. Następnie ułożyć wcześniej zamarynowane mięso, oprószyć solą i pieprzem, a na koniec dodać kiełbasę pokrojona w grube plastry. Wszystko przykryć druga połową ziemniaków i jeszcze raz oprószyć solą i pieprzem.
Całość zalać do 4/5 wysokości marynatą z jarzynami i przyprawami (wyjmując ząbki czosnku i goździki). Zagotować, a następnie przykryć ciastem z wody i mąki lub zwilżonym miąższem chleba. Piec w piekarniku 3 godziny.
Przed podaniem mięso wyjąć i pokroić w poprzek włókien. Ponownie ułożyć na ziemniakach i podawać w naczyniu, w którym potrawa była pieczona.
Ciasteczka (pliki cookies), których używamy na stronie pomagają nam dostosować serwis do indywidualnych potrzeb użytkownika.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.
Więcej informacji o Polityce Cookies