Dania jednogarnkowe

aaa

dekoracja textBreak
parzenica

Leczo

sztucce 4
zegar 45 minut
czapka Łatwe
Węgierska potrawa z mięsa, cebuli, papryki i pomidorów smażonych na smalcu i doprawionych papryką w proszku. Prosta, szybka w przygotowaniu i do tego pełna warzyw.

Składniki

  • 200 g kiełbasy góralskiej Szubryt
  • 100 g boczku sądeckiego tradycyjnego Szubryt
  • 2 cebule
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 papryki (żółta, czerwona, zielona)
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 kg pomidorów + 2 łyżki koncentratu pomidorowego ( lub 500 ml przecieru pomidorowego/passaty)

Sposób przygotowania

  1. W dużym garnku rozpuścić smalec, dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz boczek pokrojony w paski. Dorzucić pokrojoną w plasterki kiełbasę i smażyć, co chwile mieszając przez ok. 5-9 minut. Dodać starty lub rozgnieciony czosnek i kontynuować smażenie jeszcze przez 3 minuty.
  2. Dodać pokrojone w kostkę papryki i co chwile mieszając smażyć przez ok. 3 minuty. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz słodką i ostrą papryką w proszku.
  3. Dodać obrane i pokrojone w kostkę świeże pomidory bez nasion lub gotową passatę pomidorową. Gotować przez około 15 minut pod przykryciem, w międzyczasie kilka razy zamieszać.
  4. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, jeśli używaliśmy świeżych pomidorów.
  5. Podawać ze świeżym chlebem.