Popularna potrawa kuchni hiszpańskiej. Przygotowywana na jednej patelni, której główny składnik to ryż z dodatkami. Najczęściej są to owoce morza i wszelkiego rodzaju mięsa. Idealna na spotkania z przyjaciółmi.
Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy pokrojoną w plastry kiełbasę. Następnie dorzucamy posiekane ząbki czosnku i pokrojoną w kostkę paprykę i smażymy.
Gdy papryka zmięknie wsypujemy ryż i podsmażamy do momentu, aż stanie się przeźroczysty. Następnie wlewamy 2/3 bulionu i całość doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką
Zmniejszamy ogień i często mieszając, gotujemy przez około 18 minut.
Gdy ryż wchłonie cały płyn, dolewamy sukcesywnie resztę bulionu i dalej gotujemy. Mieszając co jakiś czas.
Na koniec dodajemy krojone pomidory z puszki oraz owoce morza. Potrawę dusimy jeszcze około 10 minut, aż ryż stanie się al dente.
Ciasteczka (pliki cookies), których używamy na stronie pomagają nam dostosować serwis do indywidualnych potrzeb użytkownika.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.
Więcej informacji o Polityce Cookies