Dania jednogarnkowe

aaa

dekoracja textBreak
parzenica

Paella z owocami morza i kiełbasą

sztucce 4
zegar 1 godzina
czapka Średnie
Popularna potrawa kuchni hiszpańskiej. Przygotowywana na jednej patelni, której główny składnik to ryż z dodatkami. Najczęściej są to owoce morza i wszelkiego rodzaju mięsa. Idealna na spotkania z przyjaciółmi.

Składniki

  • 500 g kiełbasy surowej Szubryt
  • 250g mieszanki owoców morza
  • 350g ryżu
  • 250g krewetek tygrysich
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 duża cebula (lub dwie dymki)
  • 1 papryka czerwona
  • 5 ząbków czosnku
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 5 łyżek oliwy
  • cytryna
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy pokrojoną w plastry kiełbasę. Następnie dorzucamy posiekane ząbki czosnku i pokrojoną w kostkę paprykę i smażymy.
  2. Gdy papryka zmięknie wsypujemy ryż i podsmażamy do momentu, aż stanie się przeźroczysty. Następnie wlewamy 2/3 bulionu i całość doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką
  3. Zmniejszamy ogień i często mieszając, gotujemy przez około 18 minut.
  4. Gdy ryż wchłonie cały płyn, dolewamy sukcesywnie resztę bulionu i dalej gotujemy. Mieszając co jakiś czas.
  5. Na koniec dodajemy krojone pomidory z puszki oraz owoce morza. Potrawę dusimy jeszcze około 10 minut, aż ryż stanie się al dente.
  6. Paelle podajemy skropioną sokiem z cytryny.