Kanapki i przystawki

aaa

dekoracja textBreak
parzenica

Śliwki zawijane w boczek szlachecki

sztucce 4
zegar 1 godzina
czapka Łatwe
Słony boczek i słodka, wędzona śliwka to idealna połączenie smaków oraz pomysł na prostą, szybką i smaczną przystawkę. Zarówno na co dzień, jak i na domowe przyjęcia.

Składniki

  • śliwki suszone (lub wędzone)
  • cienkie plastry boczku szlacheckiego Szubryt
  • wykałaczki

Sposób przygotowania

  1. Śliwki owijamy w boczek i spinamy wykałaczką.
  2. Koreczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni do momentu, aż boczek będzie ładnie zarumieniony na krańcach.
  3. Śliwki zawijane w boczek możemy podawać na ciepło i na zimno, same lub z dodatkiem sosów (szczególnie BBQ).