Zupy

aaa

dekoracja textBreak
parzenica

Chrzanówka Świateczna - Sodra

sztucce 4
zegar 15 minut
czapka Średnie
Zupa znana pod taką nazwą królowała w okresie wielkiejnocy na stołach południowej Polski. Można było ją też spotkać pod nazwą Żur Chrzanowy lub Krzonówka. Bardzo często znajdowała się też w koszyczkach światecznych jako święconka, która następnie jako pierwsza lądowała na stole wielkanocnym.

Składniki

2 l maślanki lub serwatki, 15 dag karczku woźnicy z Sadeckiej wędzarni, 2 laski kiełbasy białej domowej, 5 dag boczku tradycyjnego sadeckiego, 4 laski chrzanu, 6 jajek ugotowanych na twardo, 5 łyżek śmietany, sól, pieprz do smaku. Można dodać do gotowania troszeczkę marchewki pokrojonej w piórka dla lekkiego osłodzenia smaku, ale jest to już rzecz gustu i w tradycyjnym przepisie nie wystepuje.

Sposób przygotowania

Zupa znana pod taką nazwą królowała w okresie wielkiejnocy na stołach południowej Polski. Można było ją też spotkać pod nazwą Żur Chrzanowy lub Krzonówka. Bardzo często znajdowała się też w koszyczkach światecznych jako święconka, która następnie jako pierwsza lądowała na stole wielkanocnym. W skład chrzanówki wchodzą wędzone wedliny i mięsa oraz kiełbasa wiejska mocno wedzona, gotowane jaja, chrzan i ziemniaki. Doprawiona smażonym czosnkiem z cebulą i obficie pieprzem nadawała kanon światecznemu sniadaniu. Region Podkarpacia podobnie jak małopolska miał swoją chrzanówkę tyle ze na serwatce z mleka owczego bądź krowiego o nazwie Sodra.

Wykonanie: maslankę wlać do garnka a potem wrzucic do niego pokrojoną w kostkę wedlinę, chrzan w podłużne paski.Należy to wszystko razem gotować około 40 min. na wolnym ogniu Pod koniec gotowania dodać pokrojone na plasterki jajka. Gotować przez następne 15 minut. Na koniec zabielić wszystko śmietanką i podawać z posiekanym koperkiem lub pietruszką.