Zupy

aaa

dekoracja textBreak
parzenica

Gulasz

sztucce 4
zegar 2 godziny
czapka Średnie
Nie ma nic lepszego na jesienne i zimowe obiady jak rozgrzewająca, pełna warzyw i mięsa zupa gulaszowa. Łatwa w przygotowaniu sprawdzi się doskonale na każdą okazję.

Składniki

  • 300 g boczku sądeckiego tradycyjnego Szubryt
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • gałązki tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1/2 szklanki bulionu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • czerwona papryka
  • ziemniaki
  • 700 g pomidorów lub 500 ml przecieru pomidorowego / passaty pomidorowej
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. W garnku na maśle poddusić cebulę oraz czosnek. Dodać pokrojony w kosteczkę boczek. Obsmażyć z każdej strony.
  2. Dodać paprykę w proszku, tymianek i chwilę razem podsmażyć. Wlać wino i gotować przez 1-2 minuty, następnie wlać gorący bulion i zagotować.
  3. Dodać obrane ze skórek i pozbawione nasion, pokrojone w kosteczkę pomidory (lub przecier) oraz koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, przykryć garnek pokrywą i gotować przez 1 godzinę.
  4. Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę oraz ziemniaki, wymieszać, przykryć i gotować jeszcze przez ok. pół godziny do miękkości ziemniaków.
  5. Podawać posypane natką pietruszki.