Zupy

aaa

dekoracja textBreak
parzenica

Żurek

sztucce 4
zegar 2 godziny
czapka Średnie
Tradycyjny żurek podany z aromatyczną białą kiełbasą i jajkiem to zupa idealna. Odpowiednio kwaśny, doprawiony czosnkiem i majerankiem króluje na polskich stołach.

Składniki

  • 4 białe kiełbaski żurkowe Szubryt
  • 0,5 l zakwasu na żurek
  • 2 kostki bulionu na żeberkach
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2-3 ziemniaki
  • szklanka kaszy pęczak
  • łyżka suszonego majeranku
  • kilka gałązek świeżego majeranku
  • łyżeczka przyprawy grzybowej lub kilka suszonych borowików
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • pieprz czarny ziarnisty

Sposób przygotowania

  1. Do zagotowanego 1 litra wody dodajemy przepłukaną na sicie kaszę, pokrojone w kostkę ziemniaki, ząbki czosnku w łupince, suszone grzyby, listek laurowy i ziele angielskie.
  2. Gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania wrzucamy kostki bulionowe.
  3. Białą kiełbasę zalewamy w garnku zimną wodą, podgrzewamy i chwilę gotujemy na wolnym ogniu.
  4. Dolewamy do garnka dobrze wymieszany zakwas na żurek, dodajemy suszony majeranek, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Gotujemy całość.
  5. Żurek podajemy z pokrojoną w plasterki lub kawałki kiełbaską i ćwiartkami jajka. Dekorujemy listkami świeżego majeranku.