Dania główne

aaa

dekoracja textBreak
parzenica

Tortilla z filetem po góralsku z indyka

sztucce 4
zegar 1 godzina
czapka Średnie
Tortilla z soczystym indykiem, świeżymi warzywami i aromatycznym sosem czosnkowym i to smaczny i szybki pomysł na domowy lunch, obiad, a nawet kolację.

Składniki

  • 200g fileta po góralsku Szubryt
  • przyprawa do gyrosa, pieprz, sól
  • 1 papryka czerwona
  • sałata lodowa
  • 1 ogórek szklarniowy
  • pół puszki kukurydzy
  • 1 duży pomidor
  • 1 duża cebula 
  • paczka placków tortilla
  • ketchup
  • 250 ml jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • posiekany koperek

Sposób przygotowania

  1. Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Odłożyć do lodówki na 30 minut.
  2. Sałatę drobno poszatkować. Paprykę, ogórka i pomidora umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paseczki, a cebulę w pół talarki.
  3. W misce zmieszać majonez z jogurtem. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, koperek i dokładnie wymieszać.
  4. Zamarynowaną pierś z kurczaka smażyć na rozgrzanym oleju na patelni przez kilka minut.
  5. Na suchej i rozgrzanej patelni podgrzać placki tortilli.
  6. Na każdym placku ułożyć garść sałaty, pokrojone warzywa, kawałki kurczaka. Polać całość sosem czosnkowym i ketchupem. Zwinąć.