Dania jednogarnkowe

aaa

dekoracja textBreak
parzenica

Bigos

sztucce 3
zegar ponad 2 godziny
czapka Łatwe
Danie pachnące suszonymi grzybami, wędzonymi śliwkami i jałowcem. Najlepiej smakuje na drugi dzień podane ze świeżym chlebem lub ziemniakami.

Składniki

  • 100g kiełbasy głogowskiej Szubryt
  • 300g mięsa wieprzowego np. łopatki
  • 100g kiełbasy wieprzowej z cielęciną Szubryt
  • 150g boczku cygańskiego Szubryt
  • 0,5kg świeżej, białej kapusty
  • 0,5kg kiszonej kapusty
  • 40g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 100g suszonych, wędzonych śliwek
  • 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 2 liście laurowe
  • 2 nasiona jałowca
  • 2 goździki
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Grzyby wsypać do niedużego naczynia i zalać 0,5l zimnej wody. Pozostawić na parę godzin, a najlepiej na całą noc.
  2. Namoczone grzyby ugotować do miękkości w tej samej wodzie, w które się moczyły (ok. 30 min). Następnie odsączyć i pokroić w paski. Wywar zlać do garnka.
  3. Kapustę kiszoną odsączyć i pokroić drobno. Zalać wrzącą wodą, tak aby woda pokryła kapustę i gotować do miękkości pod przykryciem ok. 1 godziny.
  4. Kapustę białą oczyścić z zewnętrznych liści. Resztę poszatkować, zalać wrzącą wodą, tyle aby pokryła kapustę, posolić 1 łyżeczką soli i gotować do miękkości ok. 30 min.
  5. Ugotowane kapusty odcedzić i połączyć w jednym garnku razem z pokrojonymi grzybami i wywarem grzybowym oraz przyprawami.
  6. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Posolić.
  7. Osobno usmażyć cebulę pokrojoną w kostkę razem z boczkiem i kiełbasą. Następnie dodać do kapusty razem z usmażonym wcześniej mięsem. Dodać pokrojone w paski śliwki. Podlać wszystko winem. Gotować całość pod przykryciem ok. 1 godziny.
  8. Po ugotowaniu bigos przyprawić do smaku solą i pieprzem, pozostawić do ostygnięcia, a następnie odstawić w chłodne miejsce.
  9. Przez kolejne 2-3 dni bigos należy zagotować i odparować z nadmiaru płynu i ponownie schłodzić. Nabiera on w ten sposób głębokiego aromatu i smaku.
  10. Na 3 dzień bigos jest gotowy do spożycia. Można go również zamrozić lub gorący przełożyć do słoików, zakręcić, pozostawić do ostygnięcia, wstawić do lodówki i spożyć w ciągu 2 tygodni.