Pizza to uniwersalny pomysł na obiad z rodziną, czy w gronie przyjaciół. Puszysta i złocista pizza z szynką surową , rukolą oraz rozpływającym serem mozzarella z pewnością podbije wszystkie serca.
Mąkę wsyp do dużej miski i dodaj drożdże, oliwę, sól i ciepłą wodę. Mieszaj ciasto łyżką do momentu powstania zwartej masy. Następnie wyrabiaj ciasto dłońmi do uzyskania sprężystej kuli. Ciasto odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia.
Przygotuj sos pomidorowy. Na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek. Kiedy tylko czosnek się zeszkli dodaj do rondla pomidory i liście bazylii. Dopraw solą i pieprzem i doprowadź sos do wrzenia.
Przetrzyj sos na sitku, następnie wlej z powrotem do garnka i gotuj na małym ogniu do czasu, aż wyraźnie zgęstnieje.
Wyrośnięte ciasto rozprowadź dłońmi na blaszce, lub delikatnie rozwałkuj na okrągły placek, a następnie posmaruj małą ilością sosu. Na wierzchu ułóż posiekaną cebulę i ser mozzarella.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 250 stopni C (górna i dolna grzałka, bez termoobiegu) przez ok 9-10 minut na najniższej półce. Kiedy ciasto zacznie się rumienić od spodu, to znak że pizza jest gotowa.
Na upieczoną pizzę nałóż pozostałe przygotowane dodatki w postaci szynki premium i rukoli.
Opcjonalne dodatki takie jak oliwki czy pomidorki koktajlowe możesz dodać zarówno na początku i razem z nimi upiec ciasto do pizzy, jak i ułożyć je na gotowej pizzy dopiero przed podaniem.
Pizza smakuje najlepiej skropiona oliwą z oliwek i odrobiną octu balsamicznego.
Ciasteczka (pliki cookies), których używamy na stronie pomagają nam dostosować serwis do indywidualnych potrzeb użytkownika.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.
Więcej informacji o Polityce Cookies