Zupy

aaa

dekoracja textBreak
parzenica

Zalewajka

sztucce 4
zegar 1 godzina
czapka Średnie
Pyszna, tradycyjna zupa powstała z połączenia ziemniaków i żurku. Gotowa w parę chwil, z pewnością podbije serca Twoich gości.

Składniki

  • 250 ml śmietany 18 %
  • 500 ml żurku
  • 250 g kiełbasy wiejskiej sądeckiej tradycyjnej Szubryt
  • 200 g boczku sądeckiego tradycyjnego Szubryt
  • 600 g obranych ziemniaków
  • 4 duże ząbki czosnku
  • duża cebula
  • 4 listki laurowe
  • 7 ziarnek ziela angielskiego
  • sól pieprz do smaku
  • łyżeczka majeranku
  • grzyby suszone
  • 2 litry wody
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Pokrój boczek w drobną kostkę. Połowę wrzuć do garnka z wodą. Dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę, ziele angielskie, listki laurowe i suszone grzyby. Od momentu zagotowania, gotuj przez 10 minut.
  2. Pokrój cebulę w kostkę i razem z drugą połową pokrojonego boczku przysmaż na patelni, aż do uzyskania złotego koloru.
  3. Pokrój ziemniaki w kostkę. Dodaj do wywaru i gotuj, aż będą miękkie.
  4. Gdy ziemniaki są gotowe, wymieszaj razem dokładnie żurek, śmietanę i przeciśnięty czosnek. Dodaj do zalewajki.
  5. Kolejno dodaj podsmażoną cebulę z boczkiem.
  6. Dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj jeszcze przez około 3-4 minuty. Na koniec gotowania posyp zupę majerankiem.
  7. Podawać z posiekaną drobno natką pietruszki na wierzchu.