Dziś postanowiłem prześledzić zamieszczone w sieci testy parówek i co o parówkach sądza internauci. No cóż, był to naprawdę zawrót głowy. Niestety większość testów opierała się na doznaniach smakowych i wizualno – węchowych :-) , co jak wiemy nie do końca oddaje jakość produktu i jego walory zdrowotne. Ktoś może powiedzieć że „Przecież w jedzeniu o to chodzi aby smakowało”. Oczywiście ze tak ale nie zawsze smak idzie w parze ze zdrowiem i jakością. Prosty przykład – Kto z nas nie lubi Coli ? Myślę że niewielu jest takich którzy powiedzieli by ze Cola jest niedobra albo ze im nie smakuje. Ale czy Cola jest zdrowa ? I tu mało kto powie ze jest. Rzecz cała w tym aby móc osiągnąć ten złoty środek. Wybrać to co jest
Smaczne zdrowe i względnie tanie. Nie bez przypadku zastosowałem taka kolejność cech dla nas ważnych. Według najnowszych badań naukowych to właśnie smak jest tą pierwszą cechą a cena jest na końcu. Jeszcze parę lat temu te kryteria były by przestawione inaczej i było by to
cena smak zdrowie
Wraz ze wzrostem naszej świadomości i otwartości na wiedzę względem jedzenia, nasze priorytety zaczęły się zmieniać a wymagania rosnąć. Wbrew pozorom nasza znajoma parówka także się zmieniła i jej skład oraz smak i zawartość także. Obserwując parówkową półkę możemy zauważyć na produktach premium etykiety, które wprost krzyczą że jest to „parówka z szynki”,że ma aż 80% mięsa! Lub nie zawiera fosforanów, glutaminianów itp.
Parówki z niższej półki raczej starają się ukryć swój skład. Na co zatem zwracać uwagę przy zakupie parówek , aby nie trafić na coś co nie jest już dawno parówką. Przede wszystkim zwracajmy uwagę na to ile jest w parówce czystego mięsa i czy może parówka zawiera w składzie MOM, fosforany i glutaminian. Najlepiej jest jeśli MOM'u ( Mięso odzielone mechanicznie) nie ma wcale, a jeśli już to w minimalnej ilości. Prozaicznie MOM poprawia smak. Fosforany – ich obecność może świadczyć i większości przypadków tak jest o nieco niższej mięsności danego produktu. Najlepiej jak w ogóle ich nie ma ale takie wyroby należą do rzadkości w naszej ofercie są to między innymi Paróweczki dla najmłodszych. Glutaminian sodu – ten dodatek obrósł już w jakieś legendy i straszne historie. Swoją złą sławę zawdzięcz badaniom które potwierdziły iż nadmierna jego zawartość i nadmierne spożycie może prowadzić do kłopotów ze zdrowiem. Po co go zatem się dodaje? A no po to by podbić smak. Jest dopuszczony do obrotu i w rozsądnej ilości nikomu nie zaszkodzi. Z glutaminianem jest jak z lekarstwem. W odpowiedniej dawce leczy w za dużej truje.
Zatem jaka powinna być idealna parówka którą nie straszno jest zjeść w obawie o zdrowie ? Co powinna posiadać a czego nie.
1. zawartość mięsa powinna być na poziomie min. 60% najlepsi maja powyżej 80%
2. nie powinny zawierać mom'u najlepsze są z szynki
3. bez glutaminianu
4. bez fosforanów
5. bez sztucznych barwników. Może zatem się okazać że taka idealna parówka będzie zupenie inna w smaku niż ta najtańsza i niezdrowa bo wzmacniacz smaku robi swoje. Ale musicie mi uwierzyć taki prawdziwy smak naprawdę zaczyna się cenić jeśli go się pozna. W naszej ofercie jest wiele produktów o takich cechach. Wspomniane już Paróweczki dla najmłodszych czy Parówki z Tradycją.
Ciasteczka (pliki cookies), których używamy na stronie pomagają nam dostosować serwis do indywidualnych potrzeb użytkownika.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.
Więcej informacji o Polityce Cookies